Menu Sluiten

RVS onderhoud

Inleiding: Waarom RVS-onderhoud essentieel is

Roestvrij staal (RVS) staat bekend om zijn duurzaamheid, esthetiek en weerstand tegen corrosie. Het wordt veel gebruikt in diverse industrieën en huishoudelijke toepassingen vanwege zijn veelzijdigheid en lange levensduur. Echter, om de optimale prestaties en uitstraling van RVS-producten te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel.

Door regelmatig onderhoud te plegen, wordt voorkomen dat vuil, vlekken en corrosie zich kunnen ophopen op het oppervlak van RVS. Dit niet alleen verlengt de levensduur van de producten, maar behoudt ook hun esthetische kwaliteit en glans. Bovendien draagt goed onderhoud bij aan de hygiëne en veiligheid, vooral in omgevingen waar RVS wordt gebruikt in de voedingsindustrie of in medische faciliteiten.

Kortom, het onderhouden van RVS is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Door het implementeren van een eenvoudig onderhoudsregime kunnen RVS-producten hun volledige potentieel bereiken en hun waarde behouden voor vele jaren.

Vliegroest: Een Potentieel Probleem bij RVS

Na verloop van tijd en blootstelling aan verschillende omgevingsfactoren kan roestvrij staal gevoelig zijn voor het ontwikkelen van vliegroest, vooral in buitenomgevingen of in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Vliegroest, ook wel oppervlakteroest genoemd, manifesteert zich als kleine bruine vlekjes of vlekken op het oppervlak van het RVS.

Hoewel vliegroest meestal oppervlakkig is en geen structurele schade veroorzaakt, kan het de esthetische kwaliteit van het RVS aantasten en een onverzorgd uiterlijk geven. Bovendien, als vliegroest niet regelmatig wordt behandeld, kan het zich verder verspreiden en dieper in het oppervlak doordringen, wat kan leiden tot ernstiger corrosieproblemen.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het gebruik van speciale RVS-onderhoudsproducten, kan vliegroest effectief worden verwijderd en verdere vorming worden voorkomen. Deze producten vormen een beschermende barrière tegen vocht en verontreinigingen, waardoor het oppervlak van het RVS schoon en glanzend blijft.

Het tijdig aanpakken van vliegroest en het implementeren van een preventief onderhoudsregime is essentieel om de duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht van RVS-producten te behouden, waardoor ze hun volledige levensduur kunnen bereiken zonder aan kwaliteit in te boeten.

2. Onderhoudsproducten

Om de optimale staat van roestvrijstalen producten te behouden, zijn gespecialiseerde onderhoudsproducten nodig die niet alleen reinigen, maar ook beschermen tegen toekomstige corrosie en vervuiling.

Würth RVS Onderhoudsolie

Würth RVS Onderhoudsolie

Prijs: € 18,-
Inhoud: 400 ml
Levertijd: 2 tot 5 werkdagen

Werking: Deze olie vormt een waterafstotende beschermlaag die voorkomt dat vuil en vliegroest zich aan het RVS hechten. Het verwijdert lichte verontreinigingen, stof, poetsstrepen en vettige vingerafdrukken, waardoor het oppervlak schoon en glanzend blijft.

Interflon Dry Clean Stainless Steel (aerosol)

Prijs: € 45,-
Inhoud: 500 ml
Levertijd: 2 tot 5 werkdagen

Werking: Deze aerosol spray legt een waterafstotende beschermlaag over het oppervlak van het RVS, waardoor het beschermd wordt tegen vuil en vliegroest. Het is FDA-goedgekeurd en kan veilig worden gebruikt in omgevingen met dieren.

Interflon Food Lube (aerosol) – Speciaal voor watervallen

Prijs: € 45,00 incl. BTW
Inhoud: 500 ml
Levertijd: 2 tot 5 werkdagen

Kenmerken: Deze aerosol spray is speciaal ontworpen voor watervallen en biedt uitstekende weerstand tegen uitwassing en wegspoelen door (zout) water. Het remt roest en corrosie, is opgenomen in de NSF®-lijst (klasse H1), wat betekent dat het geschikt is voor omgevingen waar incidenteel contact met voedsel, dranken of geneesmiddelen kan voorkomen. Het is ontwikkeld voor ongunstige omstandigheden, zoals extreme belasting tot 25 kg/mm² en sterke verontreiniging. Verrijkt met MicPol® voor verbeterde smering en langdurige bescherming tegen corrosie.

Alle producten zijn ontwikkeld met geavanceerde formules die specifiek zijn ontworpen voor roestvrijstalen oppervlakken. Ze reinigen effectief en bieden tegelijkertijd bescherming tegen corrosie en vervuiling. Door regelmatig gebruik van deze onderhoudsproducten blijft het RVS niet alleen schoon en glanzend, maar behoudt het ook zijn duurzaamheid en esthetiek.

3. Gebruiksinstructies

Het correct gebruiken van onderhoudsproducten is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van roestvrijstalen oppervlakken. Hier volgen de gebruiksinstructies voor de aanbevolen onderhoudsproducten:

Gebruiksinstructies voor Würth RVS Onderhoudsolie:

 1. Schud de fles kortstondig om ervoor te zorgen dat alle bestanddelen goed gemengd zijn.
 2. Spuit een kleine hoeveelheid olie op een zachte poetsdoek of rechtstreeks op het roestvrijstalen oppervlak.
 3. Verdeel de olie gelijkmatig over het oppervlak, wrijf in de richting van de schuurlijnen van het roestvrij staal.
 4. Indien nodig, breng meer olie aan om het hele oppervlak te bedekken.
 5. Gebruik een schone poetsdoek om overtollige olie weg te vegen en het oppervlak te polijsten.

Gebruiksinstructies voor Interflon Dry Clean Stainless Steel (aerosol) en Interflon Food Lube (aerosol) – Speciaal voor watervallen:

 1. Schud de spuitbus goed voor gebruik om de ingrediënten te mengen.
 2. Spuit een kleine hoeveelheid aerosol op een zachte poetsdoek of rechtstreeks op het roestvrijstalen oppervlak of waterval.
 3. Verdeel de spray gelijkmatig over het oppervlak door in de richting van de schuurlijnen te wrijven.
 4. Voeg indien nodig meer spray toe om het hele oppervlak te bedekken.
 5. Gebruik een schone poetsdoek om overtollige spray weg te vegen en het oppervlak te polijsten.
 6. Laat het product even inwerken om een beschermende laag te vormen.
 7. Herhaal indien nodig de toepassing voor een langdurige bescherming.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u effectief roestvrijstalen oppervlakken reinigen en beschermen tegen vervuiling en corrosie.

5. Onderhoudstips

Om roestvrijstalen producten in optimale staat te houden, zijn hier enkele handige onderhoudstips:

 • Reinig regelmatig het oppervlak van het RVS met de aanbevolen onderhoudsproducten om vuil, vlekken en vliegroest te verwijderen.
 • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak van het RVS.
 • Droog het RVS grondig af na reiniging om watervlekken te voorkomen en de glans te behouden.
 • Controleer regelmatig op beschadigingen of krassen en behandel deze indien nodig om verdere corrosie te voorkomen.
 • Reinig het RVS gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar. Indien zichtbaar vuil wordt waargenomen, is het raadzaam om het oppervlak vaker schoon te maken.
 • Voer regelmatige controles uit op het RVS om te controleren op vuilophoping en mogelijke schade.

6. Feiten en Fabels

Er zijn enkele misvattingen over het reinigen en onderhouden van RVS die we graag willen ophelderen:

 • Het gebruik van oliën zoals olijfolie of babyolie kan tijdelijk glans geven aan RVS, maar biedt geen langdurige bescherming tegen vuil en corrosie.
 • Het gebruik van schuursponsjes of agressieve reinigingsmiddelen kan het oppervlak van het RVS beschadigen en krassen veroorzaken, waardoor het vatbaar wordt voor corrosie.
 • Het reinigen van RVS met chloorhoudende producten moet worden vermeden, omdat chloor de roestbestendigheid van RVS kan aantasten en permanente schade kan veroorzaken.

7. Aanvullende Informatie

Als u meer wilt weten over het schoonmaken en onderhouden van roestvrijstalen producten, kunt u de volgende bronnen raadplegen:

 • Bezoek de volgende website voor nuttige informatie en tips over het gebruik en onderhoud van RVS:
 • https://www.alurvs.nl/roestvast-staal/artikellijst/6733/